9 października 2025 r. we wszystkich klasach trzecich odbyły się trzecie zajęcia w ramach Miejskiego Projektu Edukacji Żywieniowej „Wiem, co jem”, pod hasłem „Wiem, umiem, rozumiem”- warsztat kulinarny.
Podczas spotkania uczniowie samodzielnie przygotowywali:
- słodko-kwaśną sałatkę,
- pomidorową pastę do kanapek,
- zielony koktajl witaminowy.
Dzięki produktom zakupionym przez rodziców dzieci z ogromnym entuzjazmem przystąpiły do kulinarnych wyzwań. Zajęcia odbywały się w grupach, co sprzyjało współpracy i wzajemnej pomocy. Uczniowie pamiętali o wszystkich zasadach higieny, umyli ręce, założyli fartuszki i zabezpieczyli włosy.
Z pomocą nauczycieli i prowadzących powstały zdrowe, kolorowe i pełne wartości odżywczych potrawy, które nie tylko świetnie smakowały, ale również dostarczyły uczniom porządnej dawki energii na dalszą część dnia w szkole.
Praca była dla dzieci wielką przyjemnością, a kuchenne eksperymenty przyniosły mnóstwo radości i satysfakcji. Takie praktyczne zajęcia są doskonałym sposobem, by w przystępny i atrakcyjny sposób pokazać, co jest zdrowe i dobre dla naszego organizmu.
Z pewnością warto organizować ich więcej!