Warsztaty kulinarne kuchni włoskiej
W ramach upowszechnienia działań programu POWER "Polacy we Włoszech, Włosi w Polsce" 18 stycznia uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych kuchni włoskiej. Uczestnicy warsztatów pod okiem szefów kuchni uczyli się gotować w Akademii Kulinarnej GoCook. Z wielkim zaangażowaniem zgłębiali tajniki znanych i lubianych potraw włoskich: foccacia, pizza, makaron, tiramisu. Każdy z wielkim zaangażowaniem wziął udział w kilkugodzinnych warsztatach oraz jeszcze z większym zapałem skonsumował swoje wytwory pracy. Taka nauka była dla wszystkich niewiarygodnie smakowita.
Galeria zdjęć :
"Pieta" okiem naszych uczniów
Uczniowie naszej szkoły przybliżając sobie rzymskie zabytki poznali renesansową rzeźbę "Pieta" autorstwa Michał Anioła. Podczas zajęć powstało wiele ciekawych interpretacji związanych z tą rzeźbą. Prace uczniów można podziwiać na gazetce ściennej obok biblioteki szkolnej.
Lekcje eksperckie upowszechniające wiedzę o Włoszech
Uczestnicy mobilności w październiku i listopadzie mieli wspaniałą możliwość poznania topografii Rzymu, jej zabytków oraz kulinarnych specjałów na własnej skórze. Teraz przyszedł czas, aby pokazać pozostałym uczniom jak ciekawym miejscem jest Rzym. Uczesnicy przeprowadzili w klasach lekcje eksperckie podczas, których podzielili się swoją wiedzą oraz wrażeniami z pobytu, przedstawiając jednocześnie wiele aspektów podróży na przygotowanych specjalnie na tę okazje prezentacjach multimedialnych.
Galeria zdjęć: